Månadens boktips

Månadens boktips

Barnbibliotekarierna tipsar om sina favoriter! Vill ni reservera någon av böckerna klickar ni på titeln!

För barn 3- 6 år

Stopp! Av Marta Altés

Familjens hund är en jätteduktig hund! Han är så duktig att familjen hela tiden ropar hans namn efter honom.

Han hjälper dem att provsmaka maten, leta skatter i trädgården, värmer deras sängar och hjälper till med tvätten. Vad skulle familjen göra utan honom? Det är bara en sak hunden inte förstår – varför har familjen köpt ett halsband med fel namn på åt honom?

Rolig och kärleksfull bilderbok om människans bästa vän.

 

 

För barn 6-9 år 

Kattspionerna på Rosengård av Anja Gatu

Samira Karlsson har just flyttat med sin människofamilj till Rosengård. Hon har tidigare varit innekatt och allt nytt är spännande att upptäcka som utekatt. En dag träffar hon katten Pälsa och tillsammans blir de indragna i ett spionnätverk av katter. Deras första uppdrag blir att undersöka vem som har tagit de försvunna kaninungarna.

Fina färgillustrationer.

 

För barn 9-12 år

Min bror heter Jessica av John Boyne

När Sams storebror Jason berättar att han inte är Sams storebror utan hans storasyster blir Sam först arg! Jason berättar att han länge har burit på en hemlighet, han är född med fel kropp som kille istället för en tjej som han egentligen är. Sam vill inte ha en storasyster! Han vill ha sin storebror som han alltid sett upp till. Jason som är populär i skolan, bra på fotboll och har massor med kompisar, har alltid funnits där för Sam som är ensam, inte särskilt bra på sport och har svårt att läsa.

Föräldrarna vill inte att Jason ska prata om det här, de tror att det bara är en fas han går igenom. Mamma är minister och satsar på att bli premiärminister och pappa är hennes assistent och högra hand, de är mycket noga med hur de uppfattas av sin omgivning och sina väljare.

Tur att moster Rose, som är mammas raka motsats, finns där för Sam och Jason. Min bror heter Jessica är en både sorglig och rolig berättelse om att hitta sig själv och om att inte passa in i samhällets normer. Det är också en stark berättelse om kärleken mellan två syskon.

 

För ungdomar 13 år och uppåt

Ingen normal flyttar hit av Pär Sahlin

Musiken dånar ur Epans högtalare utanför korvkiosken när Joar väntar på att Minna ska komma ut. Snart kommer hon och är förbannad över att musiken skrämmer bort kunderna från hennes sommarjobb. Joar gör allt för allt för att komma nära Minna, men kanske finns det bättre sätt? Kanske har Lukas, den nya killen från Stockholm några tips hur Joar ska göra?

Om kärlek, Epa-traktorer och vänskap.  

Första delen i serien Sävaträsk

 

 

 

Sök

Språk