Monica Magnus 1966
Visa titel Debug

Monica Magnus 1966 : roman

Den verklighetsbaserade kärlekshistorien mellan Monica och Magnus tar sin början våren 1965. Monica är då en intelligent, söt och mycket brådmogen 14-åring. Hon är på fest hos sin pojkvän Janne, som hon redan börjat tröttna på, när Magnus dyker upp. Monica har bara träffat honom vid några korta tillfällen tidigare, men när han ber Monica komma med honom så följer hon efter honom ut, medveten om att det nu inte finns någon väg tillbaka. Hon dras som en magnet till den snygga och karismatiska killen med motorcykel. Att Magnus är åtta år äldre spelar ingen roll, hon känner på sig att hon har hittat den stora kärleken, och att den är besvarad.

Monicas pappa tar deras förhållande med fattning, men mamman blir mycket upprörd, trots att hon själv var mycket ung när hon träffade sin betydligt äldre man. Hon vägrar att acceptera Magnus, som hon menar är helt fel för hennes dotter, och förhållandet till Monica blir därefter fyllt av ständiga konflikter. 

 Deras kärlek ska komma utsättas för fler prövningar. Monika får efter en tid veta att Magnus troligen är manodepressiv. Det förklarar hans kraftiga humörsvängningar, från perioder då han är febrilt aktiv och begår ogenomtänkta handlingar till djupa depressioner. Trots att hans sjukdom är ett faktum som är svårt för henne att hantera så är ändå bandet mellan dem är alldeles för starkt för att brista.

Våren 1966 berättar Magnus att en av hans bästa kompisar under sommaren ska åka motorcykel med sin flickvän till Turkiet för att gifta sig. De tänker passa på att se sig om i Europa på vägen ner. Magnus bestämmer sig för att de ska följa med, och Monica går med på det, hon vill ju så gärna se Frankrike. Men deras plan måste hemlighållas för hennes föräldrar, som aldrig skulle låta henne resa. I juni ger de sig av, fyllda av förväntan, på en resa som ska bjuda på både euforisk lycka och djupaste sorg. 

Ulrika Ewerman har hyllats för sin författardebut som bygger på systern Monicas historia, en syster som hon aldrig fick träffa. Hon började bedriva research för att lära känna sin döda syster som det aldrig fick pratas om i hemmet när hon växte upp. Det insamlade materialet blev så småningom till den här boken, som hon understryker är en roman, inte en biografi, eftersom hon tagit sig vissa konstnärliga friheter för att fylla ut luckor i historien. Resultatet har blivit en gripande, vacker och sorglig berättelse som varmt kan rekommenderas!

Liknande titlar

Sök

Språk

Kategorimeny