Tjuvarnas stad av David Benioff
Debug

Tjuvarnas stad av David Benioff

Ibland ramlar man över en berättelse som aldrig helt släpper taget om en. Den där historien som återkommande dyker upp i huvudet trots att det gått flera år sedan boken lästes. Tjuvarnas stad av David Benioff är just en sådan berättelse.

David Benioff är nog mest känd som prisbelönt filmmanusförfattare och TV-producent. Kanske är han mest känd för att, tillsammans med D.B. Weiss, vara upphovsman bakom TV-serien Game of Thrones. Men han har även skrivit några romaner.

Tjuvarnas stad utspelar sig under belägringen av Leningrad vintern 1942. Andra världskriget pågår och tyskarna har omringat Leningrad. Det råder stor brist på mat i staden och befolkningen svälter. Berättelsens huvudperson Lev bor i Leningrad och är för ung för att ta värvning i armén. I stället gräver han stridsvagnsdiken om dagarna och sitter brandvakt på taket om natten.

En natt blir Lev ertappad med att plundra en död tysk fallskärmssoldat. Ett brott som straffas med summarisk avrättning. Men Lev blir inte skjuten på plats. Han tas med till ett fängelse och placeras i en cell. Där träffar han den dödsdömde desertören Kolja.

Tillsammans väntar de på morgonens avrättning men i stället för en kula i huvudet får de ett ytterst märkligt uppdrag av översten. Dennes dotter ska gifta sig och Lev och Kolja ska skaffa fram de tolv ägg som behövs för att baka en bröllopstårta. De har fem dagar på sig och lyckas de med uppdraget får de behålla livet.

I ett vinterkallt och svältdrabbat Leningrad där ingen mat finns att uppbringa, än mindre några hönor och ägg, ger de sig ut på jakt efter de tolv äggen.

Berättelsen förfaller vara ett absurt äventyr som närmast framstår som en skröna. Men det råder inga tveksamheter kring att under den humoristiska och äventyrliga ytan är det nattsvart. Krigets grymhet och fasor skildras med skoningslös inlevelse och det är många gånger ohyggliga scener som beskrivs. Men ändå är berättelsen skildrad med värme och humor. Det är också detta som gör boken oförglömlig och medryckande.

Liknande titlar

Sök

Språk

Kategorimeny