Sök

Låna e-böcker och e-ljudböcker

Är du ny e-boksläsare?

För att läsa eller lyssna på e-böcker behöver du en pinkod knuten till ditt lånekort. Saknar du pinkod eller har glömt bort den, kontakta biblioteket så löser vi det. Du kan välja på ett stort antal böcker, både ljudböcker och e-böcker i textformat.

Du kan låna e-böcker direkt här på bibliotekets webbplats genom att söka fram den bok du är intresserad av och klicka på Låna. När du gjort det, kan du i många fall välja i vilket format du vill ha, om du vill ladda ner boken som textfil eller läsa/lyssna strömmande i webbläsare. Var uppmärksam på om boken finns som text eller ljud innan du klickar på Låna.

Support och hjälp hittar du här på webbplatsen eller genom att kontakta ditt närmaste bibliotek. Vi hjälper dig att komma igång!

  • Du lånar böckerna med ditt bibliotekskort och en personlig pinkod

  • Lånetiden är 28 dygn

  • Du får låna maximalt fem böcker under en månad

  • Det går inte att kopiera eller skriva ut något

Biblio - en app för e-böcker

 

I appen Biblio är det enkelt att lyssna på ljudböcker med bra ljud i en tillgänglig design och det går också utmärkt att läsa e-böcker i textformat via samma app. I appen kan du söka, utforska, låna, lyssna och läsa – både on- och offline. Biblio finns där du laddar ner dina appar och den fungerar både för iOS och Android-enheter.

 

Första gången du använder Biblio väljer du "Biblioteken i Ranrike" och skriver in ditt lånekortsnummer och pinkod.

Guide till appen Biblio (PDF)

E-böcker - vad är det egentligen?

En e-bok i textformat är en bok som har överförts till elektroniskt format och är alltså en datorfil.

Bibliotekets e-böcker kan läsas i olika program beroende på var du läser dem - på dator, läsplatta, iPad eller smartphone till exempel. Samtliga läsarprogram är gratis. Vilket som passar just dig bäst beror på hur och var du skall använda det.

Som regel består varje läsarprogram av ett "bibliotek", där de böcker du laddat ner lagras, och en läsvy där du läser boken.