Search the catalogue

Månadens boktips

Månadens boktips

Barnbibliotekarierna tipsar om sina favoriter! Vill ni reservera någon av böckerna klickar ni på titeln!

För barn 0-6 år

Vitvivan och Gullsippan av Pija Lindenbaum

 

Vem får bestämma och vad är egentligen rättvisa?

Två barngrupper bor på en alptopp tillsammans med Schäfen, den ena gruppen får leka, måla och sjunga. Den andra gruppen får putsa skor och diska.  Jag gillar orättvisor, säger Schäfen. Men en dag byter barnen kläder och plats med varandra…

Ett äventyr om frihet och rättvisa.

 

 

 

 

För barn 6-9 år 

Familjen Knyckertz och snutjakten av Anders Sparring

 

Familjen Knyckertz är inte någon vanlig familj, de kan bara inte kan låta bli att ta saker och att ljuga, alla utom Ture som tycker det är fel. Mamma Fia, pappa Bove och lillasyster Kriminellen är mycket bekymrade för honom.

 I den tredje boken om bovfamiljen har det kommit en ny polis till stan som heter Klas. Han är inte alls så snäll som Paul Isman, granne och kompis med Ture. Klas tycker inte om bovar och han verkar väldigt intresserad av hundar. Han vill gärna se ett kvitto på familjen Knyckertz hund Snuten. Om han inte får se ett kvitto riskerar Snuten att skickas till Nordpolen och bli isbjörnsmat! Stackars Ture, hur ska han ordna fram ett kvitto och rädda sin hund. Familjen Knyckertz brukar inte köpa saker, de brukar knycka dem…

En härlig och rolig bok som passar bra att läsa högt tillsammans!

Årets julkalender i SVT – En hederlig jul med Knyckertz, bygger på böckerna om familjen.

 

 

För barn 9-12 år

Tomtespelet av Arne Norlin

På en julmarknad träffar Michael en mystisk tomte som erbjuder honom att vara med på ett spel. Spelet går ut på att man ska göra något bra, kul eller nyttigt varje dag i december och fram till julafton. Den som hittar på de bästa och roligaste uppdragen vinner ett fint pris. Det gäller också att försöka hålla spelet hemligt för alla vuxna. Instruktioner vad han ska göra kommer genom ett sms varje dag. 

Den 1 december kommer det första smset, där står det – baka pepparkakor! Michael kämpar på med sina uppdrag, det är allt från att sjunga julsånger till att bygga en snögubbe fast det inte finns någon snö. Men vem är den mystiska tomten egentligen och hur kan han se allt Michael gör?

En härlig julberättelse i 24 kapitel.

 

 

 


Ungdomar 13 år och uppåt

Så nära att det bränns av Christina Lindström

När Max och Alice möts på ett café första gången händer det något och de kan han inte sluta tänka på varandra. Nästa gång de ses är det i ett helt annat sammanhang - Alice är tillsammans med Jason, värstingen som är ledare i ett gäng som Max har försökt att komma bort ifrån. Det Jason anser vara hans får ingen annan röra! Jason styr och kontrollerar Alice. Utan att Max riktigt vet hur det går till glider han in i Jasons gäng igen.  Han vill inte men det är svårt att stå emot, en kväll går det för långt när gänget misshandlar en kille och Max som stått bredvid får skulden. När Jason ber Alice vara hans alibi måste hon välja sida.

En stark berättelse om den första kärleken och att våga vara sig själv.

Language